Salariul minim brut pe țară se majorează la 3.700 de lei de la 1 iulie
Începând cu luna iulie 2024, salariații români încadrați cu salariul minim brut pe economie vor primi în mână 2.363 de lei pe lună, față de 2.079 de lei cât era salariul net anterior, conform HG nr. 598/2024.
Ce implică această majorare pentru companiile din România? Pentru angajatori, creșterea salariului minim de la 3.300 de lei la 3.700 de lei dar și a sumei lunare netaxabile are numeroase implicații din punct de vedere al costurilor operaționale.
În cele ce urmează, vom discuta mai pe larg efectele majorării salariului minim brut pe țară asupra taxelor plătite de angajatori și cum pot aceștia implementa ultimele schimbări legislative în mod corespunzător.
Cine beneficiază de creșterea salariului minim?
Potrivit Ministerului Muncii, aproximativ 2 milioane de salariați vor beneficia de majorarea salariului minim brut pe țară.
ATENȚIE: Noile prevederi nu se aplică angajaților din domeniul agriculturii și cel al industriei alimentare. În cazul acestor categorii de salariați, salariul minim de bază rămâne cel valabil la 1 noiembrie 2023, mai precis 3.436 de lei brut, respectiv 2.396 lei suma primită în mână.
Ce implică creșterea salariului minim pe economie din punct de vedere juridic?
Majorarea salariului minim brut pe țară presupune considerarea de către angajatori a două aspecte juridice esențiale:
-
Necesitatea încheierii unui act adițional la contractul de muncă
Angajatorii NU sunt obligați să întocmească un act adițional la contractul individual de muncă în cazul majorării salariului minim. Potrivit art. 17 alin. (5) din Codul muncii, actul adițional nu este necesar dacă modificarea este prevăzută explicit de lege sau de contractul colectiv de muncă.
-
Aplicabilitatea salariului minim pentru o perioadă maximă de 24 de luni
Conform art. 164 alin. (2-1) din Codul muncii, de la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe țară poate fi acordat unui salariat pentru cel mult 24 de luni de la încheierea contractului individual de muncă. După această perioadă, salariul acordat trebuie să fie superior salariului minim.
Astfel, angajatorii trebuie să evalueze modul în care vor respecta această cerință legală pentru salariații aflați în această situație. Dacă vă confruntați cu această problemă, vă invităm să contactați experții noștri în salarizare pentru a găsi o soluție optimă pentru afacerea dumneavoastră.
Ce implică majorarea salariului minim din punct de vedere al costurilor?
Totodată, creșterea salariului minim pe economie implică majorarea costurilor operaționale ale întreprinderii precum:
-
Contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajatori pentru salariații cu venituri sub salariul minim
Angajatorii trebuie să plătească contribuții CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pentru toți acei angajați cu venituri sub acest prag lunar.
Odată cu majorarea salariului minim la 3.700 de lei crește și baza de calcul pentru aceste contribuții sociale obligatorii. Astfel, angajatorii se vor vedea nevoiți să suporte costuri operaționale mai mari, în special pentru angajații cu salarii sub minimul pe economie și cu program de lucru part-time.
-
Indemnizația de concediu medical acordată angajaților
Majorarea salariului minim pe economie va duce automat și la creșterea plafonului stabilit prin lege ca bază de calcul a indemnizațiilor de concediu medical, care este de 12 salarii minime brute pe țară lunar.
Astfel, angajații vor putea primi o indemnizație de concediu medical de până la 44.400 de lei brut pe lună, față de 39.600 de lei lunar cât era plafonul anterior.
Cum se aplică facilitățile fiscale în contextul ultimei majorări salariale?
Odată cu creșterea salariului minim este majorată suma reprezentând veniturile din salarii şi cele asimilate salariilor pentru care nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale la stat.
Mai precis, OUG 59/2024 aduce o nouă măsură fiscală prin care această sumă crește de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună, acordarea acestei facilități fiind posibilă doar pentru angajații a căror venituri din salarii și asimilate salariilor nu depășesc 4.000 de lei/brut pe lună.
Prin această facilitate fiscală, pentru un salariu brut de 3.700 de lei, angajatorii plătesc taxe salariale ca pentru un salariu brut de 3.400 de lei.
Numeroși angajatori au semnalat deja primele probleme privind aplicarea noilor prevederi. Mulți angajați încadrați cu salariul minim beneficiază de avantaje suplimentare, precum bonuri de masă și tichete de vacanță, care duc la depășirea acelui pragul lunar.
Din acest motiv, există angajatori care iau în considerare reducerea beneficiilor pentru a rămâne sub acest prag, dacă reglementările actuale nu se modifică.
BINE DE ȘTIUT: O veste bună pentru salariați vine totuși din partea premierului României Marcel Ciolacu care a anunțat că sumele reprezentând bonurile de masă, respectiv indemnizația de hrană acordate potrivit legii sunt excluse de la calculul pragului de 4.000 de lei.
Ai grijă de angajați și de bunăstarea afacerii tale cu HR Premium Solutions!
Echipa de experți în salarizare și gestionarea resurselor umane din cadrul HR Premium Solutions vă stă la dispoziție pentru a vă ajuta să identificați și să gestionați toate elementele influențate de aceste modificări legislative salariale și nu numai.
Pentru mai multe informații privind oferta noastră, ne puteți contacta la numărul de telefon 0741 228 697 sau la e-mail contact@salarizarecluj.ro.