Guvernul a decis majorarea valorii unui tichet de masă la 35 de lei de la 1 august și la 40 de lei din ianuarie 2024 

Tichetele de masă reprezintă unul dintre cele mai apreciate beneficii extrasalariale deoarece pot fi utilizate de angajați pentru achitarea contravalorii unei mese sau achiziționarea de produse alimentare.

Pentru a ține pasul cu creșterea prețurilor la alimente care a dus la scăderea puterii de cumpărare a populației, Guvernul a decis împreună cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor majorarea valorii nominale a tichetului de masă la 35 de lei începând cu luna august. De asemenea, va exista o a doua etapă de majorare de la 1 ianuarie 2024, conform 

OUG 69/2023.

Legea nu impune însă firmelor să ofere valoarea maximă a tichetului de masă salariaților, decizia de majorare aparținând în totalitate angajatorului, care trebuie să determine disponibilitatea fondurilor necesare pentru acordarea acestui beneficiu.

Sunteți angajator și vreți să oferiți salariaților tichete de masă în 2023? Aflați din acest articol tot ce trebuie să știți despre tichetele de masă – care este valoarea acestora, cum se acordă conform legii și cum se impozitează. 

Este obligat angajatorul să acorde tichete de masă salariaților?

Angajatorul poate acorda angajaților săi tichete de masă pentru perioadele de lucru conform Legii nr. 165/2018, decizia fiind luată de comun acord cu membrii organizațiilor sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților după caz. Însă, acordarea acestui beneficiu extrasalarial nu reprezintă o obligație pentru angajator.

Tichetele de masă au numeroase avantaje fiscale pentru companii deoarece aceste bilete de valoare sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale și sunt tratate ca și cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit.

Cine poate primi tichete de masă?

Indiferent de norma de lucru, toți salariații care au funcție de bază în cadrul firmei pot primi tichete de masă. Angajatorul are posibilitatea de a acorda selectiv tichete de masă angajaților, însă criteriile de selecție trebuie menționate în contractele colective de muncă sau în regulamentul intern potrivit legii. 

ATENȚIE: Angajații care au două locuri de muncă simultan nu pot primi tichet de masă decât de la angajatorul unde au funcția de bază.

Cum se calculează numărul de tichete de masă pe care îl poate primi un angajat?

Angajatorul poate acorda tichete de masă în limita numărului zilelor lucrate de către angajați, indiferent de norma de lucru. Astfel, angajații cu normă parțială de lucru au aceleași drepturi ca și cei cu normă întreagă.

Cu alte cuvinte, un angajat care lucrează 8 ore pe zi și unul care are program part-time de 4 ore vor primi același număr de tichete de masă pentru 20 de zile lucrătoare.

Care sunt zilele pentru care nu se acordă tichete de masă?

Tichetele de masă nu se acordă pentru zilele de concediu medical, cele de concediu de odihnă, zilele libere plătite, delegațiile sau detașările în afara localității unde lucrează, absentările și în cazul evenimentelor deosebite în familie.

De exemplu, daca în lună sunt 20 de zile lucrătoare, iar angajatul a avut 2 zile de concediu medical și 7 zile de concediu de odihnă, acesta va primi 11 tichete de masă.

Care este valoarea maximă a tichetelor de masă în 2023?

Valoarea nominală a unui tichet de masă în 2023 este de maxim 35 de lei pentru fiecare zi lucrată. Angajatorul poate acorda tichete de masă cu valoare mai mică decât recomandă legea în funcție de posibilitățile financiare ale companiei.

Se mai pot emite tichete de masă în format de hârtie?

Conform OUG 130/2021, biletele de valoare acordate angajaților se emit exclusiv pe suport electronic începând de la 1 februarie 2022. Atât costurile legate de emiterea tichetelor de masă în format electronic cât și contravaloarea nominală a cestora sunt suportate integral de către angajator.

Care este impozitul datorat pentru tichetele de masă?

Tichetele de masă se impozitează prin aplicarea unei cote de 10%, potrivit Codului fiscal. Suma datorată statului se va calcula lunar împreună cu impozitul pe salarii și se va achita până la data de 25 a lunii următoare.

Ce poate oferi un angajator ca alternativă la tichetele de masă?

Începând de anul acesta, angajatorii vor avea posibilitatea de a asigura mâncare la locul de muncă în limita valorii maxime a unui tichet de masă pe zi per persoană, contravaloarea hranei fiind scutită de la plata impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, potrivit OG 16/2022.

Odată cu majorarea valorii unui tichet de masă se majorează automat și suma netaxabilă alocată zilnic pentru asigurarea angajaților de la 30 de lei la 35 de lei din luna august, urmând ca mai apoi să crească la 40 de lei din ianuarie 2024.

Aveți nevoie de ajutor la gestionarea proceselor de HR?

Lăsați grija proceselor de salarizare și administrare personal în seama experților HR Premium Solutions care vă pun la dispoziție servicii de calitate superioară adaptate nevoilor business-ului dumneavoastră și modificărilor legislative. 

Pentru mai multe informații sau întrebări, ne puteți contacta la numărul de telefon 0741 228 697 sau la e-mail contact@salarizarecluj.ro.