Creșterea salariului minim pe economie timp de 24 de luni se va face din 2024

Finalul anului trecut a adus modificări importante ale Codului muncii, precum majorarea salariului minim brut pe țară în 2022 și limitarea perioadei în care un angajat poate fi plătit cu minimul pe economie la nu mai mult de 24 de luni de la încheierea contractului de muncă, conform OUG 130/2021.

Ultima noutate privind relația angajator-angajat este dată de OUG 142/2021, publicată în Monitorul Oficial la data de 30 decembrie, care stabilește că perioada maximă de 24 de luni în care un angajat poate primi salariul minim va fi calculată începând de la 1 ianuarie 2022. 

Cu alte cuvinte, obligația angajatorilor de a mări salariile de bază ale acestor angajați se aplică doar din ianuarie 2024 (desigur, dacă nu intervin alte modificări legislative până atunci). 

În cele ce urmează, vom aborda câteva aspecte esențiale de care trebuie să țină seama angajatorii la aplicarea acestei modificări legislative.

Majorarea salariului minim pe economie se aplică doar contractelor încheiate de la 1 ianuarie 2022 sau și celor semnate anterior acestei dăți?

Prevederile OUG 142/2021 se aplică atât pentru acei salariați încadrați cu minimul pe economie printr-un contract individual de muncă încheiat începând cu 1 ianuarie 2022, cât și celor al căror contract se află momentan în derulare.

Cum se realizează această creștere salarială din punct de vedere administrativ?

Potrivit Codului muncii, modificările salariale din contractul de muncă în ce privește salariul minim pe economie, au loc doar cu acordul părților și se transpun în scris prin intermediul unui act adițional. Ulterior, angajatorii sunt obligați să transmită aceste schimbări în Revisal

Care este valoarea minimă cu care angajatorul trebuie să mărească salariul de bază al angajaților?

Deși noile prevederi menționează că după expirarea perioadei de 24 de luni de la momentul încheierii CIM, angajatorii au obligația de a plăti angajaților un salariu de bază superior salariului minim brut pe țară, nu este prevăzută nicio sumă minimă în baza căreia se poate realiza această creștere salarială. 

În lipsa unui cuantum minim prevăzut de lege, patronii firmelor pot alege să adauge chiar și o sumă de 5 sau 10 lei (ATENȚIE: suma de 1 leu poate fi considerată derizorie de către instanțele judecătorești) la salariul angajaților plătiți cu salariul minim pe economie. Sperăm că în perioada următoare se vor publica specificații mai clare cu privire la acest subiect. 

Bucură-te de salarizare fără griji cu ajutorul echipei de specialiști în Resurse Umane din cadrul HR Premium Solutions

Externalizarea serviciilor de salarizare și administrare personal vă poate elibera de grija calculelor salariale, ținerea evidenței orelor lucrate, realizarea pontajelor, depunerea declarațiilor și, nu în ultimul rând, implementarea la timp a ultimelor schimbări legislative. 

Colaborând cu experții noștri veți putea oferi atenția cuvenită oportunităților de creștere și dezvoltare care vor aduce succes business-ului dumneavoastră, evitând în același timp eventuale amenzi sau sancțiuni.

Pentru a afla mai multe informații despre cum vă putem ajuta, ne puteți contacta la numărul de telefon 0741 228 697 sau la adresa contact@salarizarecluj.ro.