Majorarea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2022

Conform Hotărârii Guvernului nr. 1071/2021, publicată în Monitorul Oficial pe 5 octombrie, începând de la 1 ianuarie anul viitor, salariul minim brut crește la 2.550 de lei, de la 2.300 de lei cât este la momentul actual. Cu alte cuvinte, angajații plătiți cu minimul pe economie vor primi în mână salariul net de 1524 de lei, cu 138 de lei mai mult comparativ cu suma de 1386 de lei pe care o primesc în prezent.

Totodată, angajatorii vor fi obligați să transpună aceste modificări la nivelul contractului individual de muncă pentru angajații încadrați la salariul minim și să raporteze mai apoi această schimbare în Revisal

Pentru a afla mai multe privind îndatoririle angajatorului cu privire la această noutate legislativă și ce alte schimbări aduce majorarea salariului minim pe economie, vă invităm să citiți în continuare acest articol. 

Ce implică pentru angajatorii români majorare de salariul minim 2022 ?

Odată cu aplicarea normei ce prevede majorarea privind salariul minim 2022 (brut pe țară), angajatorii vor fi nevoiți să realizeze modificările aferente la contractul individual de muncă al angajaților plătiți cu salariul minim, fie printr-un act adițional sau o decizie colectivă

De asemenea, aceștia vor avea la dispoziție 20 de zile lucrătoare, începând de la data de 1 ianuarie, pentru a transmite în Revisal modificările menționate anterior.

Se desființează salariul minim pentru studii superioare

Dacă anterior acestei hotărâri, angajații cu studii superioare și o vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor absolvite aveau un salariu minim brut diferențiat de 2.350 de lei, începând de anul viitor, aceștia vor primi aceeași sumă de 2.550 de lei ca și restul angajaților. 

Mai mult decât atât, este important de menționat că nici salariul minim brut în construcții nu va fi majorat anul viitor, acesta rămânând la suma de 3.000 de lei (sau 2.362 de lei în mână).

Crește plafonul pe baza căruia se calculează contribuțiile CAS și CASS 

Atât contribuabilii care realizează venituri din activități independente (PFA, II, IF)/ drepturi de proprietate intelectuală, a căror sumă este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, cât și cei care realizează venituri extrasalariale care depășesc acest plafon, vor avea un nou plafon de 30.600 de lei pe baza căruia se vor calcula contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate datorate către stat. 

De asemenea, acest nou plafon se aplică și acelor persoane fără venituri care optează să se asigure la sistemul asigurărilor sociale (pensie) şi de sănătate.

Începe noul an cu servicii premium de salarizare și administrare personal

Fiecare an vine cu noutăți în domeniul legislației muncii și al resurselor umane și noi provocări de organizare a proceselor interne. 

Echipa de specialiști din cadrul HR Premium Solutions vă oferă servicii complete de salarizare și administrare personal adaptate specificului activității firmei dumneavoastră, precum și servicii de calcul salarii, întocmire fișă pontaj și documente care țin de salariați, întocmire și depunere declarații la autoritățile statului, și raportare în Revisal.

Pentru mai multe informații, ne puteți contacta la numărul de telefon 0741 228 697 sau la adresa contact@salarizarecluj.ro.