Pentru a încuraja vaccinarea populației în număr cât mai mare, Guvernul României a aprobat proiectul de lege prin care angajații care se vaccinează împotriva COVID-19 au dreptul de a solicita zile libere pentru fiecare doză de vaccin administrată. 

Legea 221 prin care se acordă zile libere pentru salariații care se vaccinează anti-COVID, a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 26 iulie 2021 și va intra în vigoare începând cu 29 iulie. Pentru a afla mai multe informații despre cine poate beneficia de aceste zile libere, cum se acordă și care sunt obligațiile salariaților care le solicită, vă invităm să citiți acest articol.

Zile libere pentru salariații care se vaccinează anti-COVID – Cine are dreptul?

Toți salariații care se vaccinează după data de 29 iulie au dreptul la câte o zi liberă plătită pentru fiecare doză de vaccin anti-COVID-19 efectuată. Sunt incluși în acest grup atât angajații de la stat cât și cei din sistemul privat. 

ATENȚIE: Salariații care s-au vaccinat deja până la data menționată nu vor beneficia de aceste zile libere întrucât legea NU se aplică retroactiv. De asemenea, prevederile acestei noi legi nu se aplică salariaților care sunt vaccinate la locul de muncă prin intermediul angajatorului.

Vor afecta zilele libere pentru vaccinare durata concediului de odihnă al salariaților?

Nu, prevederile Legii nr. 221/2021 menționează clar că aceste zile libere nu se vor scădea din numărul zilelor de concediu acordate conform contractului individual de muncă. Ținem să precizăm că în cazul salariaților cu contract de muncă suspendat, care se află în șomaj tehnic, aceștia nu vor putea beneficia de aceste zile libere.

De ce documente este nevoie pentru acordarea acestor zile libere?

Conform noii legi, salariații trebuie să prezinte adeverința de vaccinare angajatorului pentru a beneficia de liber. Dacă ziua vaccinării și ziua liberă coincid, adeverința respectivă va trebui depusă la angajator în prima zi lucrătoare de la vaccinare. 

Care sunt obligațiile angajaților care cer acordarea zilelor libere pentru vaccinare?

Angajații sunt obligați să aducă din timp la cunoștință angajatorilor care sunt opțiunile de programare a zilelor libere plătite solicitate. Prin această prevedere se urmărește ca activitatea angajatorului să nu fie influențată negativ de acordarea liberului pentru mai mulți angajați în aceeași perioadă.

Cum se aplică această lege în cazul părinților care vor să-și vaccineze copii minori?

Potrivit legii, unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul persoanei cu dizabilități, pot cere o zi liberă în ziua vaccinării acestuia. 

Ziua liberă se poate solicita doar în ziua vaccinării, iar părintele este obligat să aducă angajatorului adeverința de vaccinare a copilului, precum și o declarație pe propria răspundere din partea celuilalt părinte potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea copilului respectiv la administrarea vaccinului.

În cazul familiilor monoparentale, părintele va preciza în declarația pe propria răspundere faptul că se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei.

Fiți mereu la curent cu noutățile legislative 

Toți cei care doresc să afle ultimele știri din domeniul salarizării și al resurselor umane, ne pot urmări pe pagina noastră de Facebook Salarizare Cluj.19

De asemenea, dacă sunteți angajator și vă interesează externalizarea serviciilor de HR, puteți accesa aici oferta noastră de servicii. 

Pentru orice întrebări sau nelămuriri, ne puteți contacta la numărul de telefon 0741 228 697 sau la adresa contact@salarizarecluj.ro