Creșterea alocațiilor de stat pentru copii în 2022

Guvernul a decis ca, de la 1 ianuarie 2022, alocația de stat pentru copii să fie majorată și să se acorde cea de-a treisprezecea indemnizație (compensatorie) atât pentru copiii cu dizabilități cât și pentru persoanele adulte cu handicap, conform OUG 126/2021, publicat în Monitorul Oficial nr 1.189/2021.

În același timp, noile prevederi ale actului normativ menționează că începând din luna ianuarie 2023, alocațiile de stat urmează să fie majorate cu rata medie anuală a inflației, raportată de Institutul Național de Statistică.

În cele ce urmează, vă vom prezenta care este cuantumul alocațiilor și indemnizației suplimentare de handicap acordate din ianuarie anul viitor, precum și care sunt documentele necesare pentru a beneficia de alocație.

În ce cuantum va fi creșterea alocațiilor de stat pentru copii în 2022 și cine beneficiază de aceasta?

Potrivit reglementărilor OUG 126/2021, noile cuantumuri prinivid creșterea alocațiilor de stat pentru copii în 2022 se vor acorda din luna ianuarie, pe categorii de vârstă, după cum urmează:

 • 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copiilor cu dizabilități;
 • 243 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani, precum și pentru tinerii de peste 18 ani care sunt înscriși în cadrul cursurilor învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora;
 • 600 de lei pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între 3 și 18 ani.

De asemenea, ordonanța de urgență menționează că vor beneficia de alocație, în cuantumul sumei de 243 de lei, și tinerii cu dizabilități înscriși într-o formă de învățământ preuniversitară, dar doar până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

BINE DE ȘTIUT: Alocația acordată conform normelor legislative prezentate anterior se cumulează (după caz) cu sumele indemnizaţiei lunare, stimulentului lunar sau stimulentului de inserţie, prevăzute de OUG 111/2010.

Care sunt actele necesare pentru obținerea alocației de stat?

Pe lângă cererea pentru acordarea alocației de stat, reprezentanții legali ai copilului trebuie să depună la primăria comunei/orașului/sectorului unde își au domiciliul următoarele documente doveditoare:

 • Originalul și copia certificatului de naștere al copilului
 • Originalul și copia actelor de identitate al celor doi părinți
 • Documentele de unde rezultă situația juridică a copilului (livretul de familie/ hotărârea judecătorească în caz de divorț sau adopție, etc.)
 • Copia actelor de reședință, în cazul în care unul dintre părinți sau ambii au reședința într-una din țările membre UE
 • Copia certificatului de încadrare a copilului într-un grad de handicap (în cazul copiilor cu dizabilități)
 • Extras de cont pe numele unuia dintre părinți, dacă alocația va fi virată într-un cont bancar

Cum se acordă indemnizația compensatorie de handicap?

Cea de-a doua măsură prevăzută de noul act normativ face referire la acordarea, în luna ianuarie 2022, a unei indemnizații suplimentare pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de venituri, după cum urmează:

 • În cazul persoanelor adulte cu dizabilități, indemnizația compensatorie va fi acordată astfel: 350 de lei pentru persoanele cu handicap grav, 265 de lei pentru persoanele cu handicap accentuat și 60 de lei pentru persoanele cu handicap mediu.
 • În cazul copiilor cu dizabilități, indemnizația compensatorie va fi acordată reprezentanților legali ai acestora astfel: 300 de lei pentru copilul cu handicap grav, 175 de lei pentru copilul cu handicap accentuat și 60 de lei pentru copilul cu handicap mediu. 

Totodată, această indemnizație se acordă din oficiu, beneficiarii care au primit anterior indemnizațiile pe decembrie 2021 nefiind nevoiți să facă nimic în mod special.

Fii la curent cu ultimele noutăți legislative în 2022

Echipa de experți în salarizare și gestionare resurse umane din cadrul HR Premium Solutions vă stă la dispoziție pentru orice întrebare privind ultimele modificări legislative din domeniul muncii. Vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook, Salarizare Cluj, unde puteți găsi știri de ultimă oră din sfera HR.

Pentru mai multe informații privind serviciile noastre, ne puteți contacta la numărul de telefon 0741 228 697 sau la adresa contact@salarizarecluj.ro.